Flora op Renosterfontein

Een van de valleien van Renosterfontein. Vooral op de bergen en hellingen staan de bomen. Op de vlaktes staat vooral het gras. De snelheid en heftigheid van vuur is op de vlaktes groter dan op de bergen. Hierdoor raken bomen op de bergen minder beschadigd” en zie je de bomen vooral op de bergen. Een gevolg is dat de bladeters (browsers) vaak op de bergen te vinden zijn. We proberen vuren die vooral op het einde van de droge tijd plaatsvinden ( sept- oktober)minder kans te geven door het maken van brandgangen.

Er zijn veel verschillende soorten bomen en planten in het gebied. Er zijn boeken over vol geschreven. We zijn er in de loop der jaren steeds meer gaan kennen, maar er zijn nog zeer, zeer veel blinde vlekken.

Wij zullen er hier een paar opvoeren, mocht u ooit bij ons op bezoek komen, stellen wij u graag een boek ter beschikking.

  • Protea / suikerbossie. Vele honderden bevolken de bergen en vlaktes van Renosterfontein. De typische bloemen hebben verschillende kleuren. De zaden die uit de bloemen onstaan hebben een hoge temperatuur nodig om uit hun houtige omhulsel verlost te worden. Dus bij hun voortplanting is voor de proteas vuur onontbeerlijk. De plant krijgt zijn naam, suikesbossie, door de zoete dikke nectar. Deze nectar trekt grote hoeveelheden vogels en insecten aan.
  • Wilde sering mogelijk nog talrijker dan de protea. In tegenstelling tot de protea word hij wel gegeten door de graseters.
  • De makke sering. Een niet afrikaanse boom (India). Kan erg groot worden en zijn bloemen lijken veel op onze seringen.
  • Mispel, met zijn snel rotte vruchte en de bladeren erg geliefd door de browsers.
  • Boekenhout, met zijn goede hout.
  • Waterbessies, ze markeren de riviertjes en blijven in de winter groen.
  • Vijgen, vaak zeer grote en mooie bomen en de vruchten zijn natuurlijk erg geliefd bij de bavianen.

De koraalboom is zoals zijn naam al doet vermoeden een prachtig exemplaar met mooie rode bloemen. Echter, net zoals zoveel mooie dingen is de koraalboom niet zonder gevaren. De eveneens rode mooie pitjes zijn erg giftig en dienen dus\ ook vooral niet gegeten te worden. Wel wordt er soms voorzichtig gesuggereerd (van wyk & van wyk) dat deze pitten goed kunnen zijn voor de bestrijding van trombose omdat ze bloed stolling tegen zouden gaan.

Een aftreksel van de bladeren van deze boom kan worden gebruikt om oorpijn te verhelpen en worden deze bladeren op een door maden geïnfecteerde wond geplaatst zullen deze verdwijnen. Een aftreksel van de wortels kan worden gebruikt om een gekneusde enkel te helpen genezen. De bast van deze boom kan op een wond worden geplaatst, dit helpt om infectie van de wond tegen te gaan. Er zijn dus nogal wat medicinale gebruiken van deze, en vele andere bomen. Een ander mooi voorbeeld hiervan is de wild pear, ook wel bride of the bushveld genoemd. Deze plant heeft een sterk anti-ontstekinfseffect en een antibacteriële werking. Ook spelen de bomen vaak een belangrijke rol in traditionele geloven. Zo werkt de hierboven genoemde wild pear goed voor het bevorderen van het libido.

Foto Koraalbloem

Fauna

Deze grote verscheidenheid aan planten heeft ook een grote verscheidenheid aan dieren tot gevolg. Heel veel verschillende soorten, allerlei soorten zoogdieren, vogels insecten en amfibieën. Elk jaargetijde heeft weer aparte bezoekers, zo worden we soms verrast door grote hoeveelheden mooi gekleurde vlinders met erg ingewikkelde namen, dan weer het brommerachtige geluid van mestkevers, die met een klap ondersteboven landen, of liever gezegd neerstorten. Ze moeten veel moeite doen om weer recht te komen om zich daarna met veel liefde en uithoudingsvermogen op een keutel te storten. Dit vormt een uitermate aardig schouwspel hoewel er altijd opgepast moet worden dat zon brommer niet tegen je hoofd vliegt, een ietwat pijnlijke ervaring. Deze kevers kunnen afgezien van goed met keutels rollen ook goed met elkaar vechten. Dit gaat op een boks manier en zoals bij zovelen is een gewillig vrouwtje de inzet van de gegeven en geïncasseerde klappen. Gokken op een overwinnaar is helaas nog niet mogelijk.

Naast de kleine soorten vliegen er ook grotere, de vogels. De vogels zijn vooral in de regentijd in grote getalen aanwezig. Nog meer om te leren dus… Er zijn er zoals altijd weer enkele die opvallen en die dus ook al in ons repertoire zijn opgenomen. Sommige vallen op door schoonheid zoals de white fronted beeeater. Met behulp van zijn kleurige veren een aangenaam gezicht, dit geldt eveneens voor de wevertjes. De southern masked weaver valt echter niet alleen op vanwege zijn gele veren maar ook vanwege de drukke woonplaatsen van deze sociale vogeltjes. Ze broeden gezamenlijk in bomen en maken erg indrukwekkende nestjes. Een rond bouwwerk met de ingang aan de onderkant. De mannetjes doen hier al dat werk en later gaan de vrouwtjes kijken welke woning ze wensen te betrekken. De reden voor deze manier is dat het veiligheid in numeriek aantal oplevert, dat wil zeggen dat de kans dat 1 exemplaar wordt verschalkt kleiner wordt naarmate er meer buren zijn om uit te kiezen. Een andere reden is de locatie waar gebroed wordt, vooral bomen die in het water staan zijn populair en niet heel erg beschikbaar. Het water is een extra barriere die genomen moet worden. Er wordt ook opgevallen door de geproduceerde geluiden, het oor dient wat geoefend te worden om tot herkenning over te gaan. Er wordt regelmatig driftig op en neer gecommuniceerd over de valei, waarover is voor velerlei interpretaties vatbaar.

De grey hornbill valt op door zijn aparte manier van vliegen, steeds weer stijgt ie om zich vervolgens terug te laten vallen naar de oude vlieghoogte. Deze vogels hebben een zeer interessant nest principe. Ze zijn zo rond die tijd ruk op zoek naar een holle boom en na die gevonden te hebben betrekt een paartje deze. Vervolgens wordt het vrouwtje in deze boom ingemetseld door het mannetje met behulp van klei en poep, en trekt het vrouwtje al haar veren uit. Dit om het binnenshuis zo comfortabel mogelijk te maken. Vervolgens worden met tussenpozen van 1 tot 2 weken eieren gelegd, deze worden warm gehouden door het vrouwtje die gevoerd door een klein gaatje in de muur. Mocht er om wat voor reden geen eten meer doorgegeven worden is dit het einde voor de nieuwe familie. Ook het vrouwtje zal zich niet meer kunnen redden als gevolg van de uitgetrokken veren. Komt het eerste ei uit, zal het vrouwtje de muur afbreken en zal zij het nest verlaten, met genoeg veren om weer te kunnen vliegen. Zij zal nu eveneens voor de voedseltoevoer zorgen en het eerste jong metselt de muur weer dicht. Deze zal het nest verlaten als het volgende nieuwere jong teveel ruimte in gaat nemen in de kleine woning. Vervolgens metselt het nieuwe jong het nest weer dicht en zo gaat het door tot alle jongen het nest verlaten hebben.

De andere mooie kleurencombinaties, lange staarten, rare snavels en kuiven doen vermoeden dat er nog vele andere soorten zijn. Van de totale hoeveelheid hebben we vooralsnog geen idee.