“Een game farm, wat is zoiets eigenlijk?”

Een game farm, wat is zoiets eigenlijk? Misschien leuk om dat een beetje uit te leggen, en ook hoe zo’n boerderij functioneert. In de recente geschiedenis is de waterberg een unesco world heritage site geworden en dat houdt dus in dat de natuur en haar behoud belangrijke begrippen zijn. Dit heeft er dus ook voor gezorgd dat een hoop boerderijen van koers gewijzigd zijn, de koeien zijn op veel plaatsen ingeruild voor koedoes, wildebeesten en zebra’s. Dit is op zo’n schaal gebeurd dat er langzaam aan een grote handel is ontstaan in dit nieuwe vee.

Zo zijn er veel boerderijen die door jagen controle houden over de hoeveelheid dieren in een gebied, maar er zijn ook vele boeren die ervoor kiezen hun dieren te laten vangen en te verkopen op een veiling. Dit wil echter niet zeggen dat de dieren tam zijn, het is een hele opgave om een kudde te vangen, en dit gebeurd dan ook meestal met behulp van een helikopter. Zijn de dieren op hun nieuwe gebied losgelaten, zoals bij ons in 2005, zijn ze weer helemaal wild. Het is echter wel zo dat we in de gaten proberen te houden hoe het met ze gaat, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is vaak al een hele opgave om ze te vinden, en dan ook nog beoordelen hoe het gaat met ze, hoeveel er overleden zijn en of dat komt door een ziekte of door het luipaard.

In het begin moesten we uitzoeken of er voor bepaalde soorten we genoeg te eten was. Vooral de giraffen zijn nogal kieskeurig wat bomen betreft en hoewel er wel veel bomen staan moeten ze dus ook nog van een bepaalde soort zijn voor deze lange fijnproevers.

Ook moet er rekening gehouden worden met eventuele hongersnoden, bijvoorbeeld als gevolg van brand. Dan moeten we ervoor zorgen dat er tijdelijk een beetje extra eten is om de verliezen zo beperkt mogelijk te houden. Het is dan echter noodzakelijk dat de dieren weten dat er extra eten is in de vorm van hooi, dus moet er regelmatig worden bijgevoerd in de tijden dat er geen tekorten zijn, anders zullen ze niet begrijpen wat het inhoudt. De kwaliteit van het gras is ook iets wat we in de gaten proberen te houden, als er teveel gegraasd word zal er teveel gras doodgaan en vervangen worden door soorten die veel minder voedzaam zijn.

Een ander iets waarop gelet moet worden is de mogelijkheid op inteelt, veel van de kleinere dieren kunnen onder de afzetting door en voor deze soorten zal het geen probleem worden, maar wel de dieren die dat minder/niet doen. Het is dus zaak om ook een beetje bij te houden hoeveel jongen er zijn, wat voor soort familie groepen er ontstaan en wie de leidende mannetjes zijn. Maar voordat we ons hierover zorgen gaan maken moeten we eerst hopen dat er uberhaupt jonge dieren geboren worden, het is dus een heel gepuzzel, veel hopen en nog meer leren over van alles en nog wat om zo’n boerderij gaande te houden, maar bovenal is het erg leuk, zeker als je ziet het “vee” het goed doet!

Waar we ook mee bezig zijn geweest is de watervoorziening, er is constant water maar we hebben de dammen uitgebreid om ervoor te zorgen dat er ook in droge tijden voldoende water is. Ook biedt en toegenomen hoeveelheid water, een onderkomen voor vissen, wat weer veel soorten vogels aantrekt en ook de aanwezige otters zal voorzien van extra diner mogelijkheden. In de dammen proberen we ook wat eilandjes te creeren om veilige broedmogelijkheden voor grondbroeders te verzorgen.

Zo proberen we dus een grote variatie aan te brengen, zodat dus veel verschillende dieren te zien zijn op de boerderij.